Zorg goed voor jezelf en je kindje

Natural Women Care helpt je

Je verwacht een kindje! Wat een bijzondere tijd zit je in! Er gebeurt veel in deze periode, zowel lichamelijk als mentaal. En de een kan hier wat meer en makkelijker van genieten dan de ander.
Om jou te helpen om tijdens je zwangerschap zo goed mogelijk in je vel te laten zitten, hebben we een aantal adviezen voor je op een rij gezet op deze pagina. Let wel, dit zijn algemene adviezen. Loop jij met specifieke vragen, wensen of klachten rond, schroom niet om contact met ons op te nemen. We zijn er voor je!

Ons assortiment ter ondersteuning tijdens de zwangerschap

  • Magnesium 300 complex Xtra

    21,9039,42
  • Omega 3 Excellent

    32,90
  • Bacteriemix (probiotica)

    29,90
  • Multi (bijna) zwanger

    25,90
  • Magnesium Tauraat

    15,9028,62
  • Vitamine D3 – 25mcg

    19,90
  • Calcium, Magnesium & Zink

    9,9024,90

Beste supplementen tijdens je zwangerschap

 Zoals je hiernaast kunt zien is er een grote diversiteit aan klachten die vrouwen ervaren rondom de zwangerschap. Het is dus niet gek dat jij ook het een en ander ervaart!

Met leefstijl kun je je klachten verlichten. Onderaan deze pagina sommen we de belangrijkste tips voor je op. Maar er zijn extra opties om zo min mogelijk last te hebben. Zo hebben wij de ideale combinatie van supplementen in een mooie voordeelbundel voor je gedaan. Hierin vind je 4 producten, die je op zowel de fysieke als mentale uitdagingen ondersteunen. 

 

Deze supplementen voorzien je van alles wat jullie nodig hebben, en draagt eraan bij dat je je zo goed mogelijk voelt.

 

Multi (bijna) zwanger: zorgt ervoor dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die jullie samen nodig hebt, waaronder voldoende foliumzuur. Deze multi bevat alleen de biologische en goed opneembare verbindingen. Idealiter begin je hier 3 maanden voor je zwangerschap mee, in verband met het binnenkrijgen van voldoende foliumzuur.
Let wel op, dit vervangt nooit een gezond eetpatroon, het is een aanvulling.

Omega Excellent: Een visolie supplement heeft vele voordelen. Onder andere draagt het bij aan de flexibiliteit van onze celwanden (zodat voedingsstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen ons lichaam makkelijker kunnen verlaten). Daarnaast werkt het bloeddrukverlagend. Maar dit neem je niet alleen voor jezelf! Omega 3 is super belangrijk voor de hersenontwikkeling van je kindje!

Magnesium Citraat: Magnesium zorgt voor een goed herstel in de nacht, minder spierkrampen (want oh wat kun je daar last van hebben in je zwangerschap weten wij uit ervaring) en geeft energie.

Bacteriemix: Je hoort vaak dat je gezondheid begint in je darmen. Want als het in de darm niet goed gaat met de opname van stoffen, hoe kan het dan in de rest van het lichaam wél goed gaan?! Dan wordt vaak gesproken over de darmflora. Dat is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven. Die bacteriën kunnen nuttig of schadelijk zijn. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Daar helpt dit supplement je mee. Zeker tijdens je zwangerschap kunnen je darmen een eigen willetje hebben, dus ondersteun ze een beetje :).
Verder is belangrijk om te weten; je kindje krijgt tijdens je bevalling jouw darmflora mee. Dus je zorgt hiermee niet alleen voor jezelf, maar geeft je kindje ook meteen een goede flora mee!

Je zwangerschap in trimesters

Trimester 1 (tm week 13)

  • Van buiten zie je nog weinig aan je lichaam (misschien in de avond een wat dikkere buik dan in de ochtend), maar van binnen gebeurt er van alles! Je kindje groeit in deze weken tot zo'n 8 cm
  • Mogelijke lichamelijke klachten zijn onder andere misselijkheid, een jeukende buik door de huid die wat op begint te rekken, obstipatie, slechte huid, vermoeidheid, vaker moeten plassen, eetbuien, groeiende & pijnlijke borsten.
  • Doordat je hormoonhuishouding in sneltreinvaart verandert, kun je ook mentale klachten ervaren zoals vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn, wisselende stemmingen en helaas soms zelfs somberheid. Vaak verdwijnt dit in het 2ee trimester. Zo niet, bespreek dit met je verloskundige!
  • Aan het einde van het eerste trimester zijn alle belangrijke organen en lichaamssystemen aanwezig. Ook zijn de geslachtsorganen gevormd!

Trimester 2 (tot en met week 26)

  • Dit is het trimester waarin de meeste vrouwen zich het fijnst voelen. Lekker in je vel, en voldoende energie. 
  • Mogelijke lichamelijke klachten zijn onder andere spierkrampen, banden- en bekkenpijn, lage rugpijn, maagzuur, striemen, aambeien. 
  • Je kindje groeit tot ongeveer 30 cm. Groot genoeg om de bewegingen te gaan voelen. Dat is genieten!

Trimester 3 (tot je bevalling)

  • Dit trimester is vaak fysiek het zwaarst, en mentaal wat rustiger. Heb je het mentaal zwaar, praat erover met je verloskundige!
  • In de laatste weken van je zwangerschap bereiden zowel je kindje als je lichaam zich voor op de bevalling.
  • Je kindje groeit hard en is volledig ontwikkeld na 36 weken. Soms kun je zelfs van buitenaf de bewegingen van je kindje zien1
  • Mogelijke lichamelijke klachten zijn onder andere spierkrampen, vocht vasthouden, bekkeninstabiliteit, spataderen, benauwdheid, harde buiken en moeite met slapen.
  • Je gaat met verlof - bereid je heerlijk en in rust voor op de komst van je kindje!

Maak kennis met Natural Women Care

Wij willen jou helpen zoveel mogelijk in je kracht te staan. Zeven jaar geleden hebben wij elkaar ontmoet in de praktijk van Tanja. Vanaf het eerste moment was er een klik en konden we uren praten over alles wat met orthomoleculaire therapie en leefstijl te maken heeft.

En zo kwamen we erachter dat we veel dingen delen; een commerciële zakelijke achtergrond, beiden door schade en schande ontdekt welke ongelooflijke mogelijkheden er zijn om zelf aan het roer te staan van je energieniveau en balans, en beiden besloten het zakelijke roer om te gooien.

Hoe ons verhaal verder verlopen is? Daar vertellen we je natuurlijk alles over!

Leefstijl & Zwangerschap

Het is verstandig om tijdens je zwangerschap extra aandacht te hebben voor zelfzorg. Dat is niet alleen voor jezelf fijn, maar zorgt ook voor een zo goed mogelijke ontwikkeling van je kindje.

 Een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap is gebaseerd op een aantal pijlers: 


1) Gezonde voeding

Gezonde voeding begint met zo natuurlijk mogelijk eten. Kies voor pure en onbewerkte en varieer zo veel mogelijk. Het doel is om jezelf daarmee zoveel mogelijk te voeden met wat je lichaam tijdens je zwangerschap nodig heeft aan vezels, vitamines, mineralen, eiwitten, goede vetten en koolhydraten.

Eet voldoende. Je kindje moet groeien en jij hebt energie nodig. Dat wil niet zeggen dat onbeperkt van alles moet gaan eten. Maar zorg wel voor 3 goed gevulde maaltijden voorzien van goede voedingsstoffen!

 

Specifieke voedingstips voor tijdens je zwangerschap:

  • Zorg voor je darmen; eet enzymrijke voeding zoals rijpe ananas, papaja, avocado, yoghurt, en zuurkool. Maar den ook aan kleurrijke wortelgroenten zoals bieten.
  • IJzerrijke voeding: bijvoorbeeld spinazie, peulvruchten en pompoenpitten.
  • Alfa-linoleenzuur: dit zit in (olie van) avocado, walnoten, chiazaad, hennepzaad, zeewier, lijnzaad (olie niet verhitten).
  • Choline: in eieren, zalm (goed door bakken!) en kabeljauw.
  • Eieren: het is een goede en goedkope bron van eiwitten, vetten en essentiële voedingsstoffen voor zowel jezelf als je kindje. Ook is het een goede bron van choline.
  • Peulvruchten: deze zijn rijk aan B-vitamines, ijzer, zink, magnesium en kalium.
  • Bessen: deze zijn ontzettend rijk aan antioxidanten en andere fytonutriënten.
  • Groene bladgroenten: hier zit veel foliumzuur in, en ook calcium. Calcium is vooral in het derde trimester heel belangrijk ivm de botaanmaak van je kindje.

Let op:

Leef je vegetarisch of veganistisch? Dan is het raadzaam om in de gaten te houden of je voldoende vitamine D3, Vitamine B12, Eiwitten, en omega 3 binnen krijgt. Deze stoffen heb je voldoende nodig voor je eigen gezondheid, maar ook voor de ontwikkeling van je kindje. De linkjes in deze tekst verwijzen naar Vegan supplementen die je indien nodig zou kunnen gebruiken. Twijfel je of je moet bij suppleren? Je verloskundige kan je hiermee helpen, of neem contact met ons op.

Niet alle vis is veilig om te eten tijdens de zwangerschap, door het hoge gehalte aan dioxine en kwik. Kies voor wilde vis en en check altijd of de vis veilig is om te eten tijdens de zwangerschap. Kies voor de kleinere vissoorten zoals sardines. Zorg er altijd voor dat de vis goed is verhit, om schadelijke bacteriën te vermijden.

Vitamine A; vroeger zei men dat je vitamine A moest vermijden tijdens je zwangerschap. Dat is ondertussen achterhaald, je hebt het wel echt nodig, zeker richting het einde van je zwangerschap. Maar er is wel een bovengrens, 3000 mcg per dag. Daarom is het goed om voedingsmiddelen waar heel veel vitamine A in zit te vermijden, zoals lever, smeerworst en paté. In 1 boterham paté zit al 1200 mcg. Dus met 3 boterhammen paté zit je al meteen boven de veilige grens. Beter een paar maanden laten staan dus!

2) Beweging

Beweging is voor iedereen belangrijk, ook als je zwanger bent. Het is goed om minimaal een half uur te bewegen. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Dagelijks een wandelingetje is ook fantastisch. Buitenlucht werkt anti stress. 2 vliegen in 1 klap!

Je kunt gewoon doorgaan met de sport die je al voor je zwangerschap uitoefende. Wel is het belangrijk je trainer (als je die hebt) op de hoogte te brengen, om naar je lichaam te luisteren. Als je klachten krijgt of als je er echt te moe van wordt, doe het dan rustiger aan of zoek een andere/lichtere vorm van beweging. Probeer ook liever niet meer inspanning te leveren dan voor de zwangerschap. 

Als laatste is het belangrijk om je rechte buikspieren niet te trainen. Je ondersteunende buikspieren kun je wel gewoon trainen. 

 

 3) Stress

Stress heeft invloed op jou en daarmee mogelijk ook op je zwangerschap en kindje. Door de meeste wetenschappers en artsen wordt aangenomen dat kortdurende stress geen negatieve invloed heeft op jouw gezondheid en die van je ongeboren baby. Langdurige of heel hevige stress is wel ongezond. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou of je baby en zorgen voor verschillende gezondheidsklachten.

Ervaar jij langdurige stress? Hieronder staan tips waar je mee aan de slag zou kunnen gaan. 

  • Kom in beweging (zie nr 2) en eet gezond (zie nr 1)
  • Goed slapen is heel belangrijk. Als je niet goed uitrust, ben je vatbaarder voor stress en sombere gedachten. Ga op op tijd naar bed, en sta steeds rond dezelfde tijd op. Lees in deze blog tips om beter te kunnen slapen. 
  • Zoek afleiding: ga naar de bioscoop, lees een boek, drink koffie met vriendinnen. Doe iets om je gedachten te verzetten.
  • Ontspan: ga in bad, doe aan yoga, mediteer, maak een boswandeling. Alles waar je rustig van wordt is goed.
  • Focus: stop met multitasken en doe één ding tegelijk.
  • Accepteer dat het oké is om niet te veel bezigheden per dag te hebben. Teveel willen geeft onrust.
  • Zoek steun: praat met familie, vrienden, je verloskundige, een therapeut of huisarts. 
  • Neem jezelf niet té serieus. De zwangerschapshormonen gieren door je lichaam en soms lijkt iets erger dan dat het daadwerkelijk is.

 

  1. Middelen

Het klinkt als inkoppertjes, maar het is oh-zo-belangrijk... Vermijd onderstaande middelen om je kindje een zo goed mogelijke start te geven:

Alcohol - via jouw bloed en het vruchtwater bereikt alcohol je kindje. De lever van je kindje kan alcohol nog niet afbreken, met alle nadelig gevolgen van dien. 

Roken - als je rookt worden je bloedvaten nauwer. Ook die van je placenta, waardoor je kindje minder zuurstof en voeding binnen krijgt. Dit kan een negatief effect op de groei van je kindje  hebben. Lukt stoppen niet? Zoek hier hulp bij!

Drugs -
Dit kan de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. Stop ermee, en zoek hulp als dat niet lukt. 

Medicatie - Weet wat je gebruikt, waarom je het nodig hebt en welke effecten het op je zwangerschap kan hebben. Overleg het gebruik ten alle tijden met je behandelend arts en je verloskundige.