Heb jij PMS klachten?

Natural Women Care helpt je

PMS, wat is het ook alweer? De letters staan voor Premenstrueel Syndroom. 
PMS is een verzamelnaam voor alle ernstige of minder ernstige klachten die vrouwen ervaren voordat je menstruatie doorbreekt. Vanaf het moment dat je menstruatie doorbreekt verdwijnen deze klachten weer. 

Het gaat hier om zowel lichamelijke als emotionele klachten. Denk aan onder andere buikpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen, opzette buik, depressieve gevoelens. 

De klachten komen periodiek terug, en kunnen heel verschillend zijn per vrouw. 

Supplementen PMS

  • Magnesium 300 complex Xtra

    21,9039,42
  • Omega 3 Excellent

    32,90
  • Multi Advanced

    29,9047,35
  • Vitex Agnus Castus

    19,90
  • Ashwaganda KSM-66

    25,90
  • Bundel: PMS

    55,00

De beste supplementen bij PMS

Zoals je hiernaast kunt zien gebeurt er heel wat tijdens je cyclus. Het is dus niet gek dat jij ook het een en ander ervaart en 2 weken per maand denkt dat er van alles mis met je is (of met de mensen om je heen :)) !

Met leefstijl kun je je klachten verlichten. Onderaan deze pagina sommen we de belangrijkste tips voor je op.
Daarnaast zijn er aanvullende opties om zo min mogelijk last te hebben. Zo hebben wij de ideale combinatie van supplementen in een mooie voordeelbundel voor je gedaan. Hierin vind je 3 producten, die je op zowel de fysieke als mentale uitdagingen ondersteunen. 

  1. Vitex Agnus Castus: een kruid, dat ook wel bekend staat als Monnikspeper, een van de belangrijkste vrouwenkruiden. Vitex kan ondersteuning bieden in die fase van de maandelijkse cyclus waarin vrouwen zich wat prikkelbaar kunnen voelen of wisselende stemmingen kunnen hebben. Daarnaast helpt het voor het behoud van een goede mentale en fysieke balans.

  2. Teunisbloemolie:  dit is een van de weinige, natuurlijke oliën waaruit het essentiële vetzuur gamma-linoleenzuur kan worden gewonnen. Gamma-linoleenzuur is verantwoordelijk voor de synthese van een aantal hormoonachtige stoffen in het lichaam. Een van de belangrijkste functies is het reguleren van de hormoonhuishouding; het bevorderen van een normale en regelmatige vrouwelijke cyclus. Maar ook het bijdragen aan een normale bloeddruk en een gezonde cholesterolspiegel. 

  3. Magnesium: het mineraal met zoveel functies! Ook rondom PMS! Bij vrouwen hieraan leiden is de magnesiumconcentratie in de rode bloedcel (erytrocyten) vaak lager dan normaal. Aanvullen dus! Magnesium ondersteunt honderden reacties in je lichaam en draagt onder andere bij aan een betere slaap (wat weer goed is voor je hormonen).

Je cylus beter in beeld

Week 1 (week 1 start op dag 1 van je menstruatie)

  • Start van je menstruatie.
  • In de eerste dagen kan dit gepaard gaan met menstruatieklachten en kun je je minder goed voelen.
  • Na een paar dagen voel je je weer fijner, omdat je oestrogeen weer begint toe te nemen.

Week 2

  • Je oestrogeen blijft toenemen.
  • Dit is de week waarin je je meestal het fijnst voelt, zowel lichamelijk als emotioneel.
  • Richting het eind van deze week gaat ook je testosteron gehalte stijgen. Gevolg; meer zin in sex!
  • Aan het eind van deze week heb je je eisprong en ben je dus vruchtbaar.

Week 3

  • Meteen na je eisprong daalt je oestrogeengehalte snel, en kan je humeur omslaan. 
  • Je krijgt klachten als stemmingswisselingen, eetbuien, minder goed slapen. 

Week 4

  • Zowel je oestrogeen als progesteron gehalte bereiken hier het laagste punt.
  • Je stemming kan hiermee ook een dieptepunt bereiken. En lichamelijke klachten nemen ook fors toe. 

Maak kennis met Natural Women Care

Wij willen jou helpen zoveel mogelijk in je kracht te staan. Zeven jaar geleden hebben wij elkaar ontmoet in de praktijk van Tanja. Vanaf het eerste moment was er een klik en konden we uren praten over alles wat met orthomoleculaire therapie en leefstijl te maken heeft.

En zo kwamen we erachter dat we veel dingen delen; een commerciële zakelijke achtergrond, beiden door schade en schande ontdekt welke ongelooflijke mogelijkheden er zijn om zelf aan het roer te staan van je energieniveau en balans, en beiden besloten het zakelijke roer om te gooien.

Hoe ons verhaal verder verlopen is? Daar vertellen we je natuurlijk alles over!

Wat kun je zelf doen met leefstijl?

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk waarom je last hebt van PMS.  Hieronder tref je een aantal leefstijl gerelateerde punten aan, waarmee je kunt achterhalen wat bij jou de trigger is. Dit samen met de juiste supplementen ter ondersteuning zal zorgen voor veel minder (of geen!) klachten, zodat jij de hele maand lekker in je vel zit!

Een gezonde leefstijl rondom PMS is gebaseerd op een aantal pijlers: 

1) Gezonde voeding

Gezonde voeding begint met zo natuurlijk mogelijk eten. Houd natuurlijke voeding aan en varieer zo veel mogelijk. Het doel is om jezelf daarmee zoveel mogelijk te voeden met wat je lichaam nodig heeft aan vezels, vitamines, mineralen, eiwitten, geode vetten en koolhydraten.

We hebben het zeker niet over een bepaald dieet, want diëten houdt je niet vol! Probeer je dagelijkse voeding zo natuurlijk mogelijk te houden, en zorg voor niet teveel eetmomenten per dag. Dat zorgt voor een gezond gewicht, maar ook voor een goede hormonale balans met minder PMS klachten.

Eiwitten: probeer minimaal 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht te eten, of eventueel bij te suppleren. Sport je veel, dan mag je dit verhogen naar 1,3-1,5 gram per kg lichaamsgewicht.

Vetten: neem voldoende onverzadigde vetten tot je, uit bv vette vis, noten, zonnebloempitten, lijnzaad etc. En probeer tegelijkertijd de verzadigde vetten te vermijden. Deze vind je onder andere in margarine, kaas en zonnebloemolie.

Koolhydraten, wel of niet? Wel! Maar let op, vermijd de snelle koolhydraten uit bv koekjes, frisdrank en pasta. Hiervan eten we snel meer dan dat we verbranden, en de opslag ervan (als verzadigd vet) veroorzaakt een hormonale disbalans. Koolhydraten wil je binnenkrijgen als complex samengesteld, zoals te vinden in groenten, fruit, peulvruchten etc.

Groene groente; groene groenten zijn echt wonderbaarlijk goed voor je hormonale balans. Probeer hier zoveel mogelijk van te eten, tussen de 300-500 gram per dag. Dat red je dus niet in 1 maaltijd, dus dat vergt wat creativiteit! 

Gluten & zuivel; veel mensen zijn hier (soms ongemerkt) intolerant voor. Het is de moeite waard te proberen dit fors te verminderen om zo te kijken wat het voor jou doet. Tip: in haver, quinoa, gierst, boekweit zitten geen gluten. En van bv amandel, kokos, kefir en ghee worden lactosevrije producten gemaakt wat prima vervangers zijn voor zuivel.

 

2) Voldoende beweging

Beweging heeft een positieve invloed op veel klachten rondom PMS. Dit komt omdat beweging onder andere je hormoonbalans reguleert en zorgt voor een positieve(re) mindset. Daarnaast helpt het om op gewicht te blijven. En ook een gezond gewicht zorgt voor minder hormonale klachten. 

Ontdek welke vormen van beweging bij je passen, er is altijd wel iets te vinden! Vind je een keuze maken qua sport lastig? Start dan in ieder geval met dagelijkse beweging,  wat je kunt volhouden. Dus beter dagelijks een half uur stevig wandelen, dan 2x per week een uur vol slechte zin naar de sportschool. Dat ga je niet volhouden!

Wat heel goed voor je is, is om in beweging te komen voor je eerste maaltijd. Als je dat doet (bv wandelen voor ontbijt), dan kom je eerder in je vetverbranding. Daarnaast geeft het je dag een mentaal positieve boost!

Tip: wat super goed voor je is, is nuchter touwtje springen! 5 minuutjes per keer is voldoende.. Een van de vele voordelen is dat je hiermee het (geluks)hormoon endrofine aanmaakt, wat zorgt voor ontspanning en minder stress. En dat heeft dan weer een positief effect op je hormonen!

3) Gezond slaappatroon

Een goede nachtrust is sterk afhankelijk van een evenwichtige hormonale balans. Slapen gebeurt niet alleen onder invloed van melatonine, maar ook oestrogeen en progesteron zijn erbij betrokken. Melatonine en progesteron maken slaperig, oestrogeen bevordert de droomslaap en progesteron de herstelslaap. Je hebt ze allemaal in de juiste verhouding nodig.

In de tijd waarin wij leven (in de avond actief zijn met werk/sport, gebruik maken van laptop/telefoon etc) is het voor veel mensen lastig optimaal te slapen. Lees in deze blog wat je kunt doen om beter te slapen. Dat tezamen met de andere tips uit dit rijtje zullen voor betere slaap zorgen!

 

4) Stressreductie

Stress & gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo heeft stress ook effect op PMS. Als vrouw zijnde willen we veel, en voelen we ons voor van alles en nog wat verantwoordelijk. Stress leeft op hormonen, en daarom zorgt stress voor een hormonale disbalans.

Probeer bij jezelf na te gaan wat je nodig hebt. En welke (kleine) stapjes je nu en later kunt zetten om dichterbij jouw behoeften te komen. Of dat nou gaat om meer tijd voor jezelf, de rust hebben om eerder te gaan slapen, of misschien wens jij wel een andere verdeling van zorgtaken.

 

Alles staat met elkaar in verbinding

Deze eerste 3 pijlers hebben al binnen enkele weken een aantoonbaar positief effect op de werking van ons immuunsysteem als ook op mentaal welbevinden. De moeite waard dus om mee aan de slag te gaan!

En alle genoemde punten staan met elkaar in verbinding, en zullen elkaar versterken. Je maakt enorme stappen door deze onderstaande punten dagelijks voor jezelf te introduceren:

  • Nuttig de juiste, natuurlijke voeding
  • Neem rust wanneer nodig, minimaal aan het begin en het einde van de dag
  • Optimaliseer je nachtrust
  • Zorg voor voldoende omega 3, magnesium en water
  • Vermijd snelle koolhydraten, koffie en alcohol zoveel mogelijk
  • Beweeg dagelijks, bij voorkeur nuchter en in de buitenlucht

  
Wil je meer hulp bij het bovenstaande? We zijn er voor je! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!